30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 25Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και λίγο αλάτι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη λακκούβα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να ετοιμάσουμε μια μέτρια ζύμη.
- Προσθέτουμε το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό, για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά -δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλό μας.
- Θα πρέπει να επανέλθει και να μην μείνει λακκουβίτσα.
Γέμιση
- Την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει και ρίχνουμε τον κιμά.
- Τον ανακατεύουμε με γρήγορες και συνεχείς κινήσεις, για να μην “βράσει” και βγάλει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί καλά το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη, μέχρι ο κιμάς να σκουρύνει καλά και να μείνει με το λαδάκι του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πιροσκί
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65 - 70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
- Βάζουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας να ανοίξει σε δισκάκι με διάμετρο περίπου 12 εκατοστά.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 - 2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τις για να σφραγίσουν.
- Τα πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα πιροσκί σε δόσεις.
- Τα τηγανίζουμε για 6 - 7 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά.
- Δημιουργήστε με kenwood.