νερόπιτες που φτιάχνουν στον καφενέ αλλά με λιγότερο νερό, για να γίνει πιο σφιχτή, αφού ανοίγει σε φύλλο με πλάστη. Η γέμιση πρώτα τσιγαρίζεται σε λάδι, στραγγίζει και έπειτα μπαίνει στα πιτάκια. Βιβή Κωνσταντινίδου
Στο Καφενείο «Η Ρομαντική Γωνιά» της οικογένειας Περαντωνάκη, στα Ακούμια του Ρεθύμνου, τα άγρια, μαζεμένα χόρτα γίνονται πιτάκια και συντηρούνται στον καταψύκτη για όλο τον χρόνο. Η Ελένη, η γυναίκα του Μανώλη Περαντωνάκη τα ξεπετάει κατά δεκάδες, ανοίγοντας το φύλλο στο εργαλείο των ζυμαρικών. Τα υλικά για τη ζύμη είναι ίδια με αυτή για τις
2 ώρες
προετοιμασία
6' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 6'
Υλικά
Κομμάτια: 35-40Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετομάσουμε τα πιτάκια με χόρτα τσιγαριαστά στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρακή μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σχολαστικά, μέχρι να προκύψει μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
- Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλάτι.
- Τα τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.
Πιτάκια
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών.
- Με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 15 εκ.
- Βάζουμε στο μισό δισκάκι 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
- Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με το δάχτυλο για να κολλήσουν.
- Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε 15-20 πιτάκια με αυτό το κομμάτι ζύμης.
- Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και φτιάχνουμε άλλα τόσα πιτάκια.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή όταν κρυώσουν εντελώς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.