2 ώρες
προετοιμασία
6' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 6'
Υλικά
Κομμάτια: 35-40
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετομάσουμε τα πιτάκια με χόρτα τσιγαριαστά στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρακή μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σχολαστικά, μέχρι να προκύψει μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
- Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλάτι.
- Τα τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.
Πιτάκια
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών.
- Με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 15 εκ.
- Βάζουμε στο μισό δισκάκι 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
- Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με το δάχτυλο για να κολλήσουν.
- Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε 15-20 πιτάκια με αυτό το κομμάτι ζύμης.
- Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και φτιάχνουμε άλλα τόσα πιτάκια.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή όταν κρυώσουν εντελώς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.