1 ώρα
προετοιμασία
6' τηγάνισμα
13 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 6'
Υλικά
Κομμάτια: 60
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τις νερόπιτες της κυρίας Βικτωρίας, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μετρημένο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρακή μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σχολαστικά, μέχρι να προκύψει μια πολύ μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα (δεν φουσκώνει, απλώς χρειάζεται να ηρεμήσει καλά και να πλάθεται).
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα.
Νερόπιτες
- Λαδώνουμε καλά τις παλάμες μας. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αυγού και το πλάθουμε με τις παλάμες μας σε μπαλάκι.
- Το πιέζουμε και το ανοίγουμε τραβώντας το προσεκτικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα δισκάκι με διάμετρο όσο ένα πιατάκι του καφέ.
- Κρατώντας το στη μία παλάμη μας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο κέντρο του 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση, την οποία πιέζουμε για να απλώσει λίγο.
- Με το άλλο χέρι σκεπάζουμε τη γέμιση εντελώς, τραβώντας προσεκτικά τις άκρες της ζύμης γύρω γύρω, προς το κέντρο.
- Ξαναπλάθουμε το πιτάκι σε μπαλίτσα και το πιέζουμε λίγο με τις παλάμες για να πλατύνει ελαφρώς.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας 7-8 και τα τηγανίζουμε πριν συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα, για να μην ξεραθούν.
Τηγάνισμα
- Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους, σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις νερόπιτες σε δόσεις, για 3 λεπτά από τη μία πλευρά, χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά τους.
- Τις γυρίζουμε προσεκτικά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει κι αυτή η πλευρά.
- Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.