ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτοπιτάκια του τηγανιούΧορτοπιτάκια του τηγανιού Άφθαστη αφρατοσύνη και νοστιμιά έχουν αυτά τα πιτάκια του τηγανιού -σπεσιαλιτέ της κυρίας Βικτωρίας που μαγειρεύει σε έναν από τους καλύτερους καφενέδες του Ρεθύμνου, το Καφενείο «H Ρομαντική Γωνιά» – Αλέκου Περαντωνάκη. Οι νερόπιτες είναι μπελαλίδικες γιατί φτιάχνονται μία μία με το χέρι. Γι’ αυτό και στη Ρομαντική Γωνιά, που είναι στην ίδια θέση από το 1970, ετοιμάζονται μόνο μετά από παραγγελία και μόνο αν πρόκειται για σημαντική ποσότητα – δεν καταψύχονται, όταν φτιαχτούν πρέπει να τηγανιστούν αμέσως. Τις φτιάχνουμε σε ό,τι μέγεθος θέλουμε, αλλά όσο μικρότερες τόσο πιο λαχταριστές. «Τη μυζήθρα στη γέμιση πρέπει να τη στραγγίξουμε καλά για 1 βράδυ, γιατί αν έχει νερά, οι πίτες σπούνε μέσα στο τηγάνι», συμβουλεύει η Βικτωρία που μας έδωσε τη συνταγή.

1 ώρα προετοιμασία
6' τηγάνισμα
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 6'

Υλικά

Κομμάτια: 60

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τις νερόπιτες της κυρίας Βικτωρίας, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μετρημένο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρακή μέχρι να ενωθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σχολαστικά, μέχρι να προκύψει μια πολύ μαλακή και ελαστική ζύμη.
  3. Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα (δεν φουσκώνει, απλώς χρειάζεται να ηρεμήσει καλά και να πλάθεται).

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα.

Νερόπιτες

  1. Λαδώνουμε καλά τις παλάμες μας. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αυγού και το πλάθουμε με τις παλάμες μας σε μπαλάκι.
  2. Το πιέζουμε και το ανοίγουμε τραβώντας το προσεκτικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα δισκάκι με διάμετρο όσο ένα πιατάκι του καφέ.
  3. Κρατώντας το στη μία παλάμη μας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο κέντρο του 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση, την οποία πιέζουμε για να απλώσει λίγο.
  4. Με το άλλο χέρι σκεπάζουμε τη γέμιση εντελώς, τραβώντας προσεκτικά τις άκρες της ζύμης γύρω γύρω, προς το κέντρο.
  5. Ξαναπλάθουμε το πιτάκι σε μπαλίτσα και το πιέζουμε λίγο με τις παλάμες για να πλατύνει ελαφρώς.
  6. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας 7-8 και τα τηγανίζουμε πριν συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα, για να μην ξεραθούν.

Τηγάνισμα

  1. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους, σε μέτρια φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τις νερόπιτες σε δόσεις, για 3 λεπτά από τη μία πλευρά, χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά τους.
  3. Τις γυρίζουμε προσεκτικά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει κι αυτή η πλευρά.
  4. Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών