ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικάΚροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά Όλον τον χειμώνα και την άνοιξη, όταν βγαίνουν τα άφθονα άγρια χόρτα, ο Νίκος Αναστασάκης τα συλλέγει, τα καθαρίζει, τα ψιλοκόβει και φτιάχνει λόφους ολόκληρους από πιτάκια. Τα συντηρεί στους καταψύκτες του για να τα σερβίρει όλο τον χρόνο στο καφενείο του στο χωριό Κούφη του Ρεθύμνου.

40' προετοιμασία
6' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 46'

Υλικά

Κομμάτια: 20

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα χορτοπιτάκια του τηγανιού, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα, σε σημείο μακριά από ρεύματα αέρα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Δεν τα στύβουμε ούτε τα στραγγίζουμε.

Πιτάκια

  1. Κόβουμε το ζυμάρι σε 20 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπαλάκια.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη, σε δισκάκι λεπτό και στρογγυλό, διαμέτρου περίπου 15 εκ.
  3. Βάζουμε από 1 γεμάτη κουτ. γέμιση στο μισό μέρος του δίσκου και το σκεπάζουμε με το άλλο μισό, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  4. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες του δίσκου με ελάχιστο νερό και τις πιέζουμε με πιρούνι για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να αποκτήσουν ρόδινες φουσκάλες και να χρυσίσουν.
  7. Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή μόλις κρυώσουν εντελώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών