ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες, γλυκοπατάτες και παντζάρια με άρωμα μαστίχαςΠατάτες, γλυκοπατάτες και παντζάρια με άρωμα μαστίχας
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τις σκορδάτες πολύχρωμες πατάτες με φασκόμηλο ξεκινάμε και πλένουμε τις πατάτες, τις βουρτσίζουμε για να φύγουν τυχόν χώματα και τις κόβουμε όλες σε μικρά κομμάτια με τη φλούδα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Με το μισό λάδι λαδώνουμε ένα ταψί το οποίο να χωράει τις πατάτες σε μονή στρώση και τις αραδιάζουμε εκεί.
  4. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  5. Ανάμεσα στις πατάτες χώνουμε τις σκελίδες σκόρδου και το φασκόμηλο.
  6. Σκορπίζουμε το δεντρολίβανο.
  7. Ψήνουμε αρχικά για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα (χωρίς γύρισμα).
  8. Ξεφουρνίζουμε και με μια σπάτουλα ξεκολλάμε προσεκτικά τις πατάτες (θα έχουν μισοκολλήσει, κάτι αναμενόμενο).
  9. Τις γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις βάζουμε σε πιατέλα.
  11. Πιέζουμε τις σκελίδες σκόρδου για να πάρουμε τη μαλακιά σάρκα τους.
  12. Βάζουμε τον πουρέ σκόρδου σε μπολάκι για να βουτάμε τις πατάτες.

Μυστικά

Οι μοβ πατάτες Περού είναι παλιά ποικιλία πατάτας από τις Άνδεις, που έχει επανέλθει δυναμικά στις αγορές. Είναι στρογγυλές, μικρές, με γεύση που θυμίζει κάστανο. Πλέον καλλιεργούνται και στην Ελλάδα (κατά κόρον στον νομό Ηλείας). Τις βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ορισμένες λαϊκές και σε ορισμένα μανάβικα. Υπάρχουν και βιολογικές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών