ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένηΚέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη
30' προετοιμασία
1 ώρα και 25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τα πορτοκάλια

Για την πίτα

Διαδικασία

Πορτοκάλια

  1. Για την πορτοκαλόπιτα, βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος 23 x 23 εκ., τις περιχύνουμε με τον χυμό και το κουαντρό και σκεπάζουμε το σκεύος σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45’.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα ξύλα κανέλας και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μεσαία φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε.
  4. Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω στις φέτες πορτοκαλιού μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Πίτα

  1. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και το τσαλακώνουμε σε μπάλα.
  2. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί αραιά, το ένα δίπλα στο άλλο.
  3. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
  4. Αν χρειαστεί, τα γυρνάμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Μόλις ροδίσουν και γίνουν τραγανά, τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x23 εκ. και πασπαλίζουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με σιμιγδάλι.
  7. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  8. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα με το γιαούρτι μέσα στα χτυπημένα αυγά.
  10. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε μέχρι ίσα να αναμειχθούν τα δύο μείγματα.
  11. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα σπασμένα φύλλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  12. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 175°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  13. Βγάζουμε και, όσο ακόμη είναι ζεστή, τη σιροπιάζουμε με το σιρόπι από τις φέτες πορτοκαλιού. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε να κρυώσει.
  14. Κόβουμε την πίτα σε 12 κομμάτια και σερβίρουμε το καθένα με μία φέτα πορτοκαλιού επάνω.

Μυστικά

Τις φέτες πορτοκαλιού με το σιρόπι τους μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο έως δύο ημέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών