40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ ,με έναν αυγοδάρτη, τη ζάχαρη και τη σκόνη αμυγδάλου.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά το γάλα, το ξύσμα και το λικέρ πορτοκάλι και ομογενοποιούμε.
  3. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 40 λεπτά.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει μέσα στο ταψί.

Γλάσο

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου πετύχουμε ένα λείο γλάσο.
  2. Ξεφορμάρουμε το κέικ και, όσο είναι ακόμη χλιαρό, το γλασάρουμε.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη και να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

Κάποιες μάρκες άχνης ζάχαρης μπορεί να περιέχουν κρυμμένο άμυλο, προκειμένου να μην τραβάνε υγρασία. Το άμυλο αυτό συνήθως είναι καλαμποκιού, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές δεν αναγράφεται, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η άχνη μας δεν περιέχει γλουτένη, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια μάρκα που να αναγράφει ότι είναι όντως gluten-free. Θα βρούμε σε καταστήματα με υγιεινά και βιολογικά τρόφιμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών