15'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το ψαρονέφρι με φινόκιο και ταλιατέλες ξεπλένουμε τις κρεμμυδοροδέλες πολύ καλά σε κρύο νερό και τις ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
- Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ή σε μια κατσαρόλα.
- Τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ουίσκι και το βαλσαμικό ξίδι και τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν.
- Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τις φέτες του κρέατος λίγες λίγες (γιατί αν τις βάλουμε όλες μαζί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και του σκεύους και θα βράσουν μέσα στα υγρά τους αντί να ψηθούν) για 1–2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Βγάζουμε και το κρέας σε ένα πιάτο και ρίχνουμε το φινόκιο, το οποίο σοτάρουμε στο λάδι που ψήσαμε το κρέας για 3–4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1/3 φλιτζανιού νερό και μαγειρεύουμε το φινόκιο μέχρι να μαλακώσει κάπως αλλά όχι τελείως, για περίπου 5 λεπτά.
- Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Καλύτερα να τα βάλουμε να βράσουν όταν τελειώσουμε το σοτάρισμα του κρέατος, για να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε.
- Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο σκεύος με το φινόκιο.
- Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν και προσθέτουμε το κρέας και τα κρεμμύδια. Κάνουμε ένα τελευταίο προσεχτικό ανακάτεμα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 25.