20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Τεμάχια: 18-20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τραχανοπιτάκια με γαρίδες και βασιλικό, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το μετρημένο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αλλάξουν χρώμα.
  2. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το φινόκιο με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά και καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε το 1/3 του ζωμού και ανακατεύουμε.
  7. Μαγειρεύουμε μέχρι ο τραχανάς να απορροφήσει τα υγρά.
  8. Ρίχνουμε άλλο 1/3 του ζωμού και συνεχίζουμε όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να έχει γίνει ο τραχανάς, περίπου 12-15 λεπτά.
  9. Ρίχνουμε τον πελτέ και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  11. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με 6-8 κουταλιές της σούπας νερό, για να φτιάξουμε ένα είδος αλευρόκολλας για να κολλήσουν τα φύλλα.
  12. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας 2 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο.
  13. Κόβουμε σε 3 κομμάτια κατά μήκος.
  14. Βάζουμε στην άκρη από κάθε διπλό κομμάτι κρούστας 1 κουτ. σούπας γέμιση.
  15. Αλείφουμε με αλευρόκολλα τις άκρες, διπλώνουμε και κλείνουμε τα πιτάκια, σχηματίζοντας τρίγωνα.
  16. Πιέζουμε τις άκρες των φύλλων, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  17. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  18. Γεμίζουμε ένα βαθύ τηγάνι με λάδι κατά το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  19. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  20. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  21. Σερβίρουμε, τα τραχανοπιτάκια με γαρίδες και βασιλικό, με ντιπ γιαουρτιού ή ταραμοσαλάτα.

Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Φινόκιο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών