
45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τις φακές
Για τη σάλτσα - γαρνιτούρα
Διαδικασία
Για τις φακές
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε άφθονο κρύο νερό, ώστε να καλυφθούν περίπου κατά 3 - 4 δάχτυλα.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, και στη συνέχεια τη χαμηλώνουμε. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά, ή ώσπου να μισοβράσουν αλλά να μη μαλακώσουν εντελώς.
- Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλάτι και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
- Στραγγίζουμε τις φακές, κρατώντας κατά μέρος 11⁄2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους, και πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε φακές και ζωμό κατά μέρος.
Για τη σάλτσα - γαρνιτούρα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φινόκιο για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνουμε τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο και βαθύ σκεύος με καπάκι, αδειάζουμε τις φακές και τις περιχύνουμε με το ζωμό τους.
- Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού - φινόκιο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε το φαγητό για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
Μυστικά
*Το αυθεντικό ιταλικό βαλσαμικό ξίδι είναι πολύ ακριβό. Σε αυτήν τη συνταγή, όπου η ποσότητα είναι αρκετή, προτείνουμε να δοκιμάσετε κάποια -τύπου βαλσαμικού- ελληνικά, φυσικά γλυκά ξίδια από σταφίδα, που βρίσκουμε πια και στα σούπερ μάρκετ.
Μια σκούρα μπίρα ale ή stout. Οινικά δοκιμάστε ένα βαρελάτο Sauvignon, που ταιριάζει με το φινόκιο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.