45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις φακές

Για τη σάλτσα - γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για τις φακές

  1. Για να ετοιμάσουμε τις φακές στην γάστρα με φινόκιο σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε άφθονο κρύο νερό, ώστε να καλυφθούν περίπου κατά 3 - 4 δάχτυλα.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, και στη συνέχεια τη χαμηλώνουμε. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά, ή ώσπου να μισοβράσουν αλλά να μη μαλακώσουν εντελώς.
  3. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλάτι και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
  4. Στραγγίζουμε τις φακές, κρατώντας κατά μέρος 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους, και πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε φακές και ζωμό κατά μέρος.

Για τη σάλτσα - γαρνιτούρα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φινόκιο για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  3. Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνουμε τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.
  4. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο και βαθύ σκεύος με καπάκι, αδειάζουμε τις φακές και τις περιχύνουμε με το ζωμό τους.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού - φινόκιο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε το φαγητό για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.

Μυστικά

*Το αυθεντικό ιταλικό βαλσαμικό ξίδι είναι πολύ ακριβό. Σε αυτήν τη συνταγή, όπου η ποσότητα είναι αρκετή, προτείνουμε να δοκιμάσετε κάποια -τύπου βαλσαμικού- ελληνικά, φυσικά γλυκά ξίδια από σταφίδα, που βρίσκουμε πια και στα σούπερ μάρκετ.

Μια σκούρα μπίρα ale ή stout. Οινικά δοκιμάστε ένα βαρελάτο Sauvignon, που ταιριάζει με το φινόκιο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φινόκιο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών