20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψαρονέφρι πρασοσέλινο, αρχικά βάζουμε το ψαρονέφρι σε ένα πιάτο, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά. Μπορεί να μείνει από 1/2 έως και 3 ώρες.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε καλά μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Αλείφουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι με το χέρι μας με το μισό ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας) και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο.
- Μόλις ροδίσουν αρκετά και ξεκολλάνε από τον πάτο της κατσαρόλας (μετά από περίπου 2 - 3 λεπτά), τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη και «σοτάρουμε» τα λαχανικά στα υγρά που θα βγάλουν.
- Κάθε φορά που πάνε να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτουμε και από λίγο νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας) και ανακατεύουμε. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περί τα 5 - 6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το σέλινο, το υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας), ανακατεύουμε, ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
- Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψαρονέφρι με τα υγρά που θα έχει βγάλει στο πιάτο και το ξύσμα λεμονιού.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο ή τον άνηθο.
- Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με 2 κουτ. σούπας ζουμί από την κατσαρόλα, ενσωματώνουμε το μείγμα στη μαρέγκα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο όλο σχεδόν το ζουμί από το φαγητό μας με μία κουτάλα της σούπας.
- Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό μας, ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και σερβίρουμε το ψαρονέφρι πρασοσέλινο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.