Ένα κλασικό πιάτο λαχανικών από τη Μαγιόρκα, το τουµπέτ (tumbet), τρώγεται για κύριο γεύµα από µόνο του, ζεστό ή κρύο, αλλά και ως συνοδευτικό για πιάτα όπως το ψητό ψάρι.   

25' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

  1. Σάλτσα ντοµάτας: Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο, σε χαµηλή φωτιά, για 6-8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. ∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε την ντοµάτα και το θυµάρι, και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να δέσει. Ρίχνουµε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουµε.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Λαχανικά: Παράλληλα, ζεσταίνουµε σε ένα τηγάνι σε χαµηλή φωτιά το µισό ελαιόλαδο και τηγανίζουµε τις πατάτες σε δόσεις για 7-8 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, χωρίς να πάρουν πολύ χρώµα. Αφαιρούµε τις πατάτες από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τις µεταφέρουµε σε ένα ταψί, διαστάσεων περίπου 28 x 21 εκ. Αλατίζουµε ελαφρώς και ρίχνουµε φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
  4. ∆υναµώνουµε τη φωτιά και τηγανίζουµε τις µελιτζάνες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας λίγο ακόµη λάδι εάν χρειάζεται. Στραγγίζουµε τις φέτες της µελιτζάνας σε χαρτί κουζίνας και µετά τις απλώνουµε πάνω από τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουµε ελαφρά.
  5. <>Σοτάρουµε τις πιπεριές στο ίδιο τηγάνι µέχρι να µαλακώσουν, αλλά όχι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας λίγο επιπλέον λάδι εάν χρειάζεται. Αφαιρούµε από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα, και τις απλώνουµε πάνω από τις µελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουµε ελαφρά. Ρίχνουµε τη σάλτσα ντοµάτας πάνω από τα λαχανικά και ψήνουµε στον φούρνο για 20 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά. Σερβίρουµε τα λαχανικά ζεστά, πασπαλίζοντας µε µαϊντανό όταν είναι να συνοδεύσουµε ψάρι ή κρέας, ή διαφορετικά σε θερµοκρασία δωµατίου µε σάλτσα αγιόλι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών