ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί από αλεύρι ολικής άλεσης με σπόρουςΨωμί από αλεύρι ολικής άλεσης με σπόρους
20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για το ψωμάκι μυρωδάτο ξεκινάμε και βάζουμε σε λεκάνη ή στο μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το τίλιο.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να είναι ελαστική και λεία η ζύμη.
  4. Πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ σκληρή ούτε πολύ απαλή, αλλά να στέκεται χωρίς να απλώνει.
  5. Τότε προσθέτουμε όλα τα βότανα (ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, μαντζουράνα) και ζυμώνουμε να απλωθούν ομοιόμορφα στο ζυμάρι.
  6. Αλευρώνουμε απλόχερα το πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, τη βάζουμε μέσα και πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες να απλωθεί.
  7. Πρέπει να γεμίζει το μισό.
  8. Σκεπάζουμε ζεστά* το πανέρι και περιμένουμε να φουσκώσει το ψωμί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά.
  9. Αν δεν έχουμε πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα ή καρβέλι και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα.
  10. Σκεπάζουμε ζεστά και ακολουθούμε κανονικά την υπόλοιπη διαδικασία.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 175° C.
  12. Στο μεγάλο επίπεδο ταψί του φούρνου στρώνουμε ένα λαδόχαρτο, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αναποδογυρίζουμε πάνω το ψωμί, προσεκτικά γιατί, αν το χτυπήσουμε δυνατά, θα ξεφουσκώσει.
  13. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή για το πλάσιμο του ψωμιού που, είμαι σίγουρη, θα σας αρέσει. Χρειάζεται ένα πανεράκι καθαρό που ανοίγει προς τα πάνω.

Μυστικά

*Το σημαίνει «σκεπάζουμε ζεστά»; Σκεπάζουμε τη λεκάνη ή το μπολ με καθαρές πετσέτες (το καλοκαίρι) ή με μια ελαφριά κουβέρτα (το χειμώνα) και το αφήνουμε σε μέρος ζεστό, μακριά από ρεύματα αέρα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών