
20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Διαδικασία
- Για το ψωμάκι μυρωδάτο ξεκινάμε και βάζουμε σε λεκάνη ή στο μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το τίλιο.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να είναι ελαστική και λεία η ζύμη.
- Πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ σκληρή ούτε πολύ απαλή, αλλά να στέκεται χωρίς να απλώνει.
- Τότε προσθέτουμε όλα τα βότανα (ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, μαντζουράνα) και ζυμώνουμε να απλωθούν ομοιόμορφα στο ζυμάρι.
- Αλευρώνουμε απλόχερα το πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, τη βάζουμε μέσα και πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες να απλωθεί.
- Πρέπει να γεμίζει το μισό.
- Σκεπάζουμε ζεστά* το πανέρι και περιμένουμε να φουσκώσει το ψωμί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά.
- Αν δεν έχουμε πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα ή καρβέλι και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα.
- Σκεπάζουμε ζεστά και ακολουθούμε κανονικά την υπόλοιπη διαδικασία.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C.
- Στο μεγάλο επίπεδο ταψί του φούρνου στρώνουμε ένα λαδόχαρτο, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αναποδογυρίζουμε πάνω το ψωμί, προσεκτικά γιατί, αν το χτυπήσουμε δυνατά, θα ξεφουσκώσει.
- Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή για το πλάσιμο του ψωμιού που, είμαι σίγουρη, θα σας αρέσει. Χρειάζεται ένα πανεράκι καθαρό που ανοίγει προς τα πάνω.
Μυστικά
*Το σημαίνει «σκεπάζουμε ζεστά»; Σκεπάζουμε τη λεκάνη ή το μπολ με καθαρές πετσέτες (το καλοκαίρι) ή με μια ελαφριά κουβέρτα (το χειμώνα) και το αφήνουμε σε μέρος ζεστό, μακριά από ρεύματα αέρα.