Ρίγανη, μαϊντανός, δυόσμος και μαντζουράνα αρωματίζουν μοναδικά το χειροποίητο καρβέλι μας.

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε λεκάνη ή στο μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το τίλιο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να είναι ελαστική και λεία η ζύμη. Πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ σκληρή ούτε πολύ απαλή, αλλά να στέκεται χωρίς να απλώνει. Τότε προσθέτουμε όλα τα βότανα (ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, μαντζουράνα) και ζυμώνουμε να απλωθούν ομοιόμορφα στο ζυμάρι. Αλευρώνουμε απλόχερα το πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σαν μπάλα, τη βάζουμε μέσα και πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες να απλωθεί. Πρέπει να γεμίζει το μισό. Σκεπάζουμε ζεστά* το πανέρι και περιμένουμε να φουσκώσει το ψωμί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά. Αν δεν έχουμε πανέρι, πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα ή καρβέλι και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Σκεπάζουμε ζεστά και ακολουθούμε κανονικά την υπόλοιπη διαδικασία. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 175° C. Στο μεγάλο επίπεδο ταψί του φούρνου στρώνουμε ένα λαδόχαρτο, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αναποδογυρίζουμε πάνω το ψωμί, προσεκτικά γιατί, αν το χτυπήσουμε δυνατά, θα ξεφουσκώσει. Κάνουμε τρεις τρύπες στην κορυφή με ένα ξύλο από σουβλάκι και το ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά. Για να δούμε αν ψήθηκε, το σηκώνουμε προσεκτικά με πετσέτα και το χτυπάμε από κάτω με τους κόμπους των δακτύλων. Αν κάνει κούφιο ήχο, είναι έτοιμο. Συμβουλές
  2. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή για το πλάσιμο του ψωμιού που, είμαι σίγουρη, θα σας αρέσει. Χρειάζεται ένα πανεράκι καθαρό που ανοίγει προς τα πάνω.
  3. Το σημαίνει «σκεπάζουμε ζεστά»; Σκεπάζουμε τη λεκάνη ή το μπολ με καθαρές πετσέτες (το καλοκαίρι) ή με μια ελαφριά κουβέρτα (το χειμώνα) και το αφήνουμε σε μέρος ζεστό, μακριά από ρεύματα αέρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών