10'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
3 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6 ψωμάκιαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψωμάκια για μπέργκερ, ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ 90 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό, με 1/2 κ.γλ. ξηρή μαγιά και 15 γρ. ζάχαρη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
- Προσθέτουμε 1 αυγό, 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 6 ώρες, να φουσκώσει.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τακτοποιούμε τα ζυμαράκια στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
- Ανακατεύουμε 1 κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα ζυμαράκια.
- Πασπαλίζουμε με 3 κουτ. σούπας σουσάμι, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, ξεσκεπάζουμε τα ζυμαράκια και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.