1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 2 ψωμιά διαμέτρου 25-26 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη μαγιά, τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, τα 2 κουτ. γλυκού αλάτι και 2 φλιτζ. τσαγιού αρκετά ζεστό νερό (όχι όμως καυτό, γιατί αδρανοποιείται η μαγιά), μέχρι να διαλυθούν.
  2. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 5-6 λεπτά, να αρχίσει να αφρίζει η επιφάνεια του υγρού.
  3. Προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα αρκετά κολλώδες μείγμα με μερικά μικρά σημεία στεγνού αλευριού, που δεν έχουν ενωθεί δηλαδή με το υπόλοιπο μείγμα.
  4. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει καλά, για 50-70 λεπτά, σε σχετικά ζεστό σημείο.
  5. Στο μεταξύ, σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε την πατάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Όσο ψήνεται η πατάτα, βάζουμε το μπέικον στην κατάψυξη για να κοκαλώσει κάπως, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το χτυπάμε στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
  7. Τα τηγανίζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  8. Όταν η ζύμη φουσκώσει καλά, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, την πιέζουμε με τη γροθιά μας να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά επιπλέον αλεύρι, μέχρι να γίνει πολύ αφράτη και ελαστική, αλλά να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, να μη στεγνώσει εντελώς.
  9. Τη χωρίζουμε στη μέση και, πάντα σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 32 εκ.
  10. Με πινέλο τον αλείφουμε με λάδι και σκορπίζουμε πάνω του τη μισή πατάτα, το μισό μπέικον, το μισό τυρί και τα μισά κρεμμυδάκια.
  11. Τυλίγουμε τον δίσκο σε ρολό και πιέζουμε τις άκρες, για να μη βγει έξω η γέμιση.
  12. Τώρα πιέζουμε προσεκτικά όλο το ρολό με τις παλάμες, μέχρι να πλατύνει ομοιόμορφα, προσέχοντας να μη σχιστεί.
  13. Στρίβουμε προσεκτικά το ρολό, φτιάχνοντας έναν σαλίγκαρο. Τον πιέζουμε και αυτόν με τις παλάμες μας, για να πλατύνει και να λεπτύνει, φτιάχνοντας τελικά έναν δίσκο με διάμετρο 20-22 εκ.
  14. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τον σκεπάζουμε για να μην ξεραθεί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο κομμάτι ζύμης.
  15. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το 1½ κ.γ. ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας και 2 κουτ. σούπας νερό.
  16. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ακόμη καλύτερα ένα μαντεμένιο), με διάμετρο 25-26 εκ., και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  17. Προσεκτικά ακουμπάμε το ένα πατημένο σπιράλ στο τηγάνι και το αλείφουμε με το μείγμα σόγιας – θα είναι το γλάσο του ψωμιού.
  18. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι και ψήνουμε το ψωμί για 5-10 λεπτά (ανάλογα με το σκεύος), μέχρι η κάτω πλευρά του σπιράλ να ροδίσει.
  19. Το αναποδογυρίζουμε με σπάτουλα, αλείφουμε πάλι με το μείγμα σόγιας και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  20. Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο, προθερμασμένο στους 200°C (αν το σκεύος δεν μπαίνει σε φούρνο, μεταφέρουμε το ψωμί σε ταψάκι), και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  21. Αν δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, σκεπάζουμε το ψωμί με αλουμινόχαρτο.
  22. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και ετοιμάζουμε το δεύτερο σπιράλ, όπως το πρώτο.
  23. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά, κομμένα σε τρίγωνα κομμάτια όπως την πίτσα, και συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών