45'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ραγού με μάγουλα μόσχου, ξεκινάμε αφαιρώντας με ένα κοφτερό μαχαίρι το σκληρό περίβλημα της γλώσσας, καθώς και τα κομμάτια ορατού λίπους που βρίσκονται στη βάση της: η διαδικασία χρειάζεται υπομονή, καθώς το καθάρισμα θέλει τον χρόνο του και πρέπει να γίνει προσεκτικά. Μπορούμε βέβαια να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να καθαρίσει ο ίδιος τη γλώσσα. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τα μάγουλα.
- Βράζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη δάφνη και ζεματίζουμε την κομμένη γλώσσα και τα μάγουλα για 5-7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση.
- Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και πετάμε το νερό (το ζεμάτισμα γίνεται για να απομακρύνουμε τη μεγάλη ποσότητα λίπους και ζελατίνης από το κρέας). Τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρέας σε δύο τρεις δόσεις, σε δυνατή φωτιά. Στην τελευταία δόση σοτάρουμε και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μη ροδίσει.
- Ρίχνουμε και το υπόλοιπο κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Τον τσιγαρίζουμε μέχρι να «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας και να καβουρδιστεί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα και 1 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, ιδιαίτερα η γλώσσα. Πετάμε τα μπαχαρικά.
- Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.