ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάστα φρούτου (φλόρα)Πάστα φρούτου (φλόρα)Τα ραβιόλι με τη ζύμη της πάστα φρόλα είναι τηγανητά ή ψημένα πιτάκια που συνηθίζονται κυρίως την περίοδο της Αποκριάς. Η κλασική γέμιση είναι με κρέμα, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν και μαρμελάδα ή κρέμα ρικότα με κομματάκια σοκολάτας.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 25 ραβιόλι

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για τα ραβιόλι

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για τα ραβιόλι με κρέμα και κουκουνάρια ξεκινάμε με την κρέμα και πρώτα βάζουμεένα ανοξείδωτο μπολ στην κατάψυξη – θα το χρησιμοποιήσουμε για να κρυώσουμε γρήγορα την κρέμα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το ξύσμα, τους σπόρους και τον λοβό της βανίλιας.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  4. Μόλις το γάλα στο κατσαρολάκι κάψει καλά, αλλά πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και το αδειάζουμε στο μείγμα των κρόκων σε αργή ροή, χτυπώντας έντονα με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ ξανά στο κατσαρολάκι, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε.
  6. Βγάζουμε το παγωμένο μπολ από την κατάψυξη και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, για να σταματήσει ο βρασμός της. Ανακατεύουμε μέχρι να χλιαρύνει αρκετά. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε εκεί τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Ραβιόλι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας ελαφρά και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  3. Με ένα στρογγυλό φλιτζάνι (ή κουπάτ) διαμέτρου 10 εκ. κόβουμε όσους δίσκους ζύμης μπορούμε.
  4. Ζυμώνουμε τα περισσεύματα ζύμης, τα απλώνουμε πάλι με τον πλάστη σε ένα μικρότερο φύλλο ίδιου πάχους με το πρώτο και κόβουμε κι άλλους δίσκους. Συνολικά βγαίνουν περίπου 25 δίσκοι.
  5. Με ένα κουταλάκι βάζουμε από λίγη κρέμα στο μισό μέρος κάθε δίσκου, αφήνοντας περιθώριο στην άκρη για να κλείσουμε τα ραβιόλι σε σχήμα μισοφέγγαρου και να εγκλωβίσουμε μέσα την κρέμα.
  6. Με τα δόντια ενός πιρουνιού σφραγίζουμε τις άκρες και δημιουργούμε το χαρακτηριστικό σχέδιο.
  7. Τα αραδιάζουμε σε ευρύχωρο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με τα κουκουνάρια και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο και, μόλις κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
  9. Αν τα τηγανίσουμε: Βάζουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τηγανίζουμε λίγα λίγα τα ραβιόλι, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  10. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  11. Όταν τα ραβιόλι με κρέμα και κουκουνάρια κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών