20' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ροδακινόπιτα ταρτ τατέν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε έναν μεγάλο δίσκο στη διάμετρο του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε (ταψί ή μαντεμένιο τηγάνι διαμέτρου 28-30 εκ.).
  3. Τον τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
  4. Βάζουμε το βούτυρο στο σκεύος και το τοποθετούμε πάνω στο μάτι της κουζίνας ή στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε το σκεύος με ένα γάντι κουζίνας για να μην καούμε.
  5. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και ανακινούμε το σκεύος ώστε να αναμειχθεί η ζάχαρη με το βούτυρο και να καραμελώσει.
  6. Συνεχίζουμε να ανακινούμε το σκεύος, ώστε η καραμέλα να απλωθεί παντού.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τακτοποιούμε από πάνω κυκλικά τις φέτες ροδάκινου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα (τις στριμώχνουμε όσο μπορούμε, γιατί στο ψήσιμο θα «μαζέψουν»).
  8. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τοποθετούμε ξανά το ταψί στην εστία της κουζίνας ή στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η καραμέλα και τα ροδάκινα να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  9. Αποσύρουμε το ταψί από τη φωτιά και καλύπτουμε τα φρούτα με τον δίσκο της σφολιάτας.
  10. Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι τακτοποιούμε τις άκρες από τη σφολιάτα προς τα μέσα, ώστε να περάσουν ανάμεσα στα φρούτα και στο ταψί.
  11. Μεταφέρουμε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα η σφολιάτα.
  12. Βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 2-3 λεπτά και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
  13. Μπορούμε να σερβίρουμε τη ροδακινόπιτα με παγωτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ροδάκινο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών