Πάσχα δεν σημαίνει απαραίτητα και σούβλισμα… φτιάξτε εξαιρετικό γεμιστό ρολό στο φούρνο του σπιτιού σας και γιορτάστε!

40' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
  2. Βάζουμε τις ξεκοκαλισμένες σπάλες σε ένα ταψί με την εξωτερική πλευρά προς τα πάνω και μοιράζουμε από πάνω το μείγμα της μαρινάδας.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  4. Βγάζουμε από το ψυγείο, γυρίζουμε τα κομμάτια της σπάλας από την άλλη πλευρά, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
  5. Τινάζουμε τα κομμάτια και τα σκουπίζουμε από τα υγρά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σκόρδα, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το μισό λάδι και το μέλι.
  8. Τρίβουμε τις σπάλες καλά με αλάτι και πιπέρι.
  9. Τις βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας με την εξωτερική πλευρά προς τα κάτω και αραδιάζουμε το μείγμα των αρωματικών σε όλο το μήκος, αφήνοντας 3 εκ.
  10. στις άκρες για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
  11. Κλείνουμε την κάθε σπάλα σε ρολό κατά μήκος και δένουμε με σπάγκο κουζίνας, με πυκνά δεσίματα.
  12. Βάζουμε τα ρολά στη γάστρα, αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα.
  13. Ξεφουρνίζουμε τα ρολά, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε στους 160° C και ψήνουμε χωρίς καπάκι για περίπου 20 - 25 λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει το κρέας και να ροδίσει.
  14. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  15. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά και σερβίρουμε ή κομμένα σε φέτες ή σπάμε τα ρολά σε ακανόνιστα κομμάτια και σερβίρουμε με μια ελαφριά γιαουρτόσαλτσα με δυόσμο, λάδι, ξίδι και αλατοπίπερο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών