Rooibos (σ.σ. προφέρεται ρόιμπος) σημαίνει κόκκινος θάμνος. Ωστόσο, το φυτό από το οποίο παράγεται το πορφυρό τσάι κάθε άλλο παρά κόκκινο είναι. Εχει φύλλα πρασινωπά σε σχήμα βελόνας και καλλιεργείται στην καρδιά της Νότιας Αφρικής, σε μια περιοχή (Cedarberg) κοντά στο Κέιπ Τάουν. Για την παρασκευή του τσαγιού χρησιμοποιούνται μόνο φύλλα και κλαδιά. Αφού συλλεχθούν από τους αγρότες της περιοχής, «ζυμώνονται» – σε αυτό το στάδιο θα αποκτήσουν το ξεχωριστό καφεκόκκινο χρώμα τους. Στη συνέχεια λιάζονται στον αφρικανικό ήλιο και έρχονται σε επαφή με τον βουνίσιο αέρα και στο τελευταίο στάδιο ψιλοκόβονται, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.

Τα είδη

Κλασικό

Το πιο δημοφιλές rooibos, αυτό από το οποίο παίρνει το όνομά του το τσάι. Εχει πλούσιο κόκκινο χρώμα και γλυκιά, ευχάριστη γεύση. Λόγω απουσίας τανίνης, έχει πιο ελαφριά γεύση από το κλασικό τσάι (λευκό, πράσινο, μαύρο) και απευθύνεται σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Αρωματικό: Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η δημιουργία μειγμάτων με βάση το rooibos. Στην αγορά κυκλοφορούν χαρμάνια με βανίλια – αμύγδαλο, μήλο – κανέλα, με μπαχαρικά και τζίντζερ, αλλά και με φρούτα.
Πράσινο: Αζύμωτο, δηλαδή ανεπεξέργαστο, το πράσινο rooibos έχει κιτρινοπράσινα βελονοειδή φύλλα. Η γεύση του είναι πιο ελαφριά και «φυσική» και οι αντιοξειδωτικές του ουσίες περισσότερες.

Πολύτιμο σαν φάρμακο

Στην Αφρική χρησιμοποιείται ως βότανο στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορες ασθένειες, αλλά και για την αντιμετώπιση ορισμένων αλλεργικών συμπτωμάτων. Θεωρείται εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν περιέχει καφεΐνη, άρα μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλους κάθε στιγμή της ημέρας.

Πόσο κοστίζει

Χύμα θα το βρούμε σε μαγαζιά με τσάγια από 2,40 έως 4,50 ευρώ τα 100 γραμμάρια. Με αυτή την ποσότητα φτιάχνουμε 50 κούπες. Σε ντελικατέσεν, καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και μεγάλα σούπερ μάρκετ θα το βρούμε συσκευασμένο, σε ευρεία γκάμα τιμών.

Πώς το πίνουμε;

Πίνεται ευχάριστα σκέτο, ωστόσο μετά την εκχύλιση μπορούμε να προσθέσουμε ζεστό ή κρύο γάλα, χυμό πορτοκάλι, μερικές σταγόνες λεμόνι, μέλι ή ζάχαρη. Το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο και μία φέτα λεμόνι, σαν δροσιστικό ρόφημα.

Πώς το αποθηκεύουμε;

Σε αεροστεγές τσίγκινο δοχείο, διατηρείται φρέσκο για αρκετό καιρό χωρίς να χάσει το χρώμα ή τη γεύση του.

Στη ζαχαροπλαστική

Σε συνταγές με ζύμη, όπως κέικ ή μπισκότα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με ρόφημα rooibos. Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε το γάλα, εμβαπτίζοντας φακελάκια τσαγιού.

 

10' παρασκευή
Σύνολο: 10'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Γεμίζουμε το τσαγερό ή την κούπα με βραστό νερό, το οποίο ύστερα χύνουμε. Αυτό το κάνουμε για να ζεσταθεί το σκεύος.
  2. Σε κάθε άτομο αντιστοιχεί 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού. Αν χρησιμοποιήσουμε τσαγιέρα, βάζουμε 1 επιπλέον.
  3. Τοποθετούμε το rooibos στο φίλτρο της τσαγιέρας ή αντίστοιχα το φακελάκι στην κούπα και γεμίζουμε με νερό. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να κυμαίνεται στους 95 - 100° C.
  4. Αφήνουμε να εκχυλιστεί από 2 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το γούστο μας. Αν πίνουμε πρώτη φορά, εκχυλίζουμε 2 - 4 λεπτά, ώστε η γεύση του να είναι πιο ελαφριά. Αν το αφήσουμε να εκχυλιστεί παραπάνω από 5 λεπτά, αυξάνεται σημαντικά η αντιοξειδωτική του δράση.
  5. Το τσάι rooibos εκχυλίζεται μόνο μία φορά, ωστόσο μπορεί να ξαναζεσταθεί χωρίς να πικρίσει ή να χάσει τις ιδιότητές του.

Μυστικά

Το απαραίτητο φακελάκι Τα λεπτά βελονοειδή φύλλα του διαπερνούν εύκολα τα σουρωτήρια για το τσάι. Καλό είναι, λοιπόν, να το βάλουμε στα ειδικά, ατομικά, χάρτινα φακελάκια ή φίλτρα που πωλούνται σε καταστήματα με είδη τσαγιού. Έτσι, η κούπα μας δεν θα γεμίσει με μικρές καφεκόκκινες βελόνες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT