Rooibos (σ.σ. προφέρεται ρόιμπος) σημαίνει κόκκινος θάμνος. Ωστόσο, το φυτό από το οποίο παράγεται το πορφυρό τσάι κάθε άλλο παρά κόκκινο είναι. Εχει φύλλα πρασινωπά σε σχήμα βελόνας και καλλιεργείται στην καρδιά της Νότιας Αφρικής, σε μια περιοχή (Cedarberg) κοντά στο Κέιπ Τάουν. Για την παρασκευή του τσαγιού χρησιμοποιούνται μόνο φύλλα και κλαδιά. Αφού συλλεχθούν από τους αγρότες της περιοχής, «ζυμώνονται» – σε αυτό το στάδιο θα αποκτήσουν το ξεχωριστό καφεκόκκινο χρώμα τους. Στη συνέχεια λιάζονται στον αφρικανικό ήλιο και έρχονται σε επαφή με τον βουνίσιο αέρα και στο τελευταίο στάδιο ψιλοκόβονται, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.
Τα είδη
Κλασικό
Το πιο δημοφιλές rooibos, αυτό από το οποίο παίρνει το όνομά του το τσάι. Εχει πλούσιο κόκκινο χρώμα και γλυκιά, ευχάριστη γεύση. Λόγω απουσίας τανίνης, έχει πιο ελαφριά γεύση από το κλασικό τσάι (λευκό, πράσινο, μαύρο) και απευθύνεται σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Αρωματικό: Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η δημιουργία μειγμάτων με βάση το rooibos. Στην αγορά κυκλοφορούν χαρμάνια με βανίλια – αμύγδαλο, μήλο – κανέλα, με μπαχαρικά και τζίντζερ, αλλά και με φρούτα.
Πράσινο: Αζύμωτο, δηλαδή ανεπεξέργαστο, το πράσινο rooibos έχει κιτρινοπράσινα βελονοειδή φύλλα. Η γεύση του είναι πιο ελαφριά και «φυσική» και οι αντιοξειδωτικές του ουσίες περισσότερες.
Πολύτιμο σαν φάρμακο
Στην Αφρική χρησιμοποιείται ως βότανο στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορες ασθένειες, αλλά και για την αντιμετώπιση ορισμένων αλλεργικών συμπτωμάτων. Θεωρείται εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν περιέχει καφεΐνη, άρα μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλους κάθε στιγμή της ημέρας.
Πόσο κοστίζει
Χύμα θα το βρούμε σε μαγαζιά με τσάγια από 2,40 έως 4,50 ευρώ τα 100 γραμμάρια. Με αυτή την ποσότητα φτιάχνουμε 50 κούπες. Σε ντελικατέσεν, καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και μεγάλα σούπερ μάρκετ θα το βρούμε συσκευασμένο, σε ευρεία γκάμα τιμών.
Πώς το πίνουμε;
Πίνεται ευχάριστα σκέτο, ωστόσο μετά την εκχύλιση μπορούμε να προσθέσουμε ζεστό ή κρύο γάλα, χυμό πορτοκάλι, μερικές σταγόνες λεμόνι, μέλι ή ζάχαρη. Το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο και μία φέτα λεμόνι, σαν δροσιστικό ρόφημα.
Πώς το αποθηκεύουμε;
Σε αεροστεγές τσίγκινο δοχείο, διατηρείται φρέσκο για αρκετό καιρό χωρίς να χάσει το χρώμα ή τη γεύση του.
Στη ζαχαροπλαστική
Σε συνταγές με ζύμη, όπως κέικ ή μπισκότα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με ρόφημα rooibos. Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε το γάλα, εμβαπτίζοντας φακελάκια τσαγιού.