Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε ισπανική βασιλόπιτα roscón de reyes, ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 γρ. από το αλεύρι μαζί με τη μαγιά, το γάλα και ένα κουταλάκι από την κρυσταλλική ζάχαρη και αφήνουμε για μισή ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι υγρό και ελαστικό.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε το ταψί και την πιέζουμε απαλά, να απλώσει στη φόρμα.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα και από πάνω με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και με ένα πινέλο περνάμε απαλά την επιφάνεια του ζυμαριού, προσέχοντας να μην τρυπήσει και «κάτσει».
- Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε αμέσως και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι «πριονίζουμε» το κέντρο του, για να δημιουργήσουμε μια τρύπα και να πάρει η ζύμη σχήμα κουλούρας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως «οδηγό» ένα ποτήρι).
Γέμιση
- Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και το ξύσμα για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Συναρμολόγηση
- Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Απλώνουμε την κρέμα στο κάτω μισό της κουλούρας και σκεπάζουμε με το πάνω μισό κομμάτι. Γαρνίρουμε με τα φρουί γκλασέ ή τα αποξηραμένα φρούτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»