10'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τον κιμά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρύζι στον φουρνο «γεμιστό» με κιμά, αρχικά, βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, όση ώρα αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε και, όπως είναι ακόμη ζεστό, το ενώνουμε με το βούτυρο και στο αφήνουμε στην άκρη.
- Έπειτα, βάζουμε τον κιμά σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και τον καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να γίνει σπυρωτός και να μην προλάβει να αρπάξει.
- Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίζει να «πιάνει», προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
- Καβουρδίζουμε τον κιμά για 3 - 4 λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και, μετά από 3 λεπτά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς περιττά υγρά, για περίπου 15 λεπτά.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε.
- Χτυπάμε τα 2 αυγά με αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο ρύζι, που έχει, εν τω μεταξύ, κρυώσει και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψάκι και στρώνουμε στον πάτο, και όσο μπορούμε και στα τοιχώματα, τα 2/3 από το μείγμα του ρυζιού.
- Συνεχίζουμε με το μείγμα του κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, το οποίο στρώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Χτυπάμε το τρίτο αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια του φαγητού.
- Καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε, το ρύζι «γεμιστό» με κιμά, να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.
Ροζέ ή φρουτώδη ερυθρά κρασιά. Κρητικά, Παριανά, Ξινόμαυρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.