10' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον κιμά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ρύζι στον φουρνο «γεμιστό» με κιμά, αρχικά, βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, όση ώρα αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε και, όπως είναι ακόμη ζεστό, το ενώνουμε με το βούτυρο και στο αφήνουμε στην άκρη.
  3. Έπειτα, βάζουμε τον κιμά σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και τον καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να γίνει σπυρωτός και να μην προλάβει να αρπάξει.
  4. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίζει να «πιάνει», προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
  5. Καβουρδίζουμε τον κιμά για 3 - 4 λεπτά ακόμα.
  6. Σβήνουμε με το κονιάκ και, μετά από 3 λεπτά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους.
  7. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς περιττά υγρά, για περίπου 15 λεπτά.
  8. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε.
  9. Χτυπάμε τα 2 αυγά με αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο ρύζι, που έχει, εν τω μεταξύ, κρυώσει και ανακατεύουμε καλά.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  11. Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψάκι και στρώνουμε στον πάτο, και όσο μπορούμε και στα τοιχώματα, τα 2/3 από το μείγμα του ρυζιού.
  12. Συνεχίζουμε με το μείγμα του κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, το οποίο στρώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
  13. Χτυπάμε το τρίτο αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια του φαγητού.
  14. Καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  15. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
  16. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε, το ρύζι «γεμιστό» με κιμά, να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.

Ροζέ ή φρουτώδη ερυθρά κρασιά. Κρητικά, Παριανά, Ξινόμαυρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών