1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Για το ρύζι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ρυζοκεφτέδες με κιμά η διαδικασία είναι η εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά μέχρι να μαραθεί ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τo μπαχάρι και τον κιμά, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Ρίχνουμε 500 ml νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον αρακά και τον μαϊντανό, και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά.

Ρύζι

  1. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Ρίχνουμε το ρύζι και τα δαφνόφυλλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθεί.
  3. Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν.
  4. Προσθέτουμε την επόμενη δόση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  5. Κάθε φορά προσθέτουμε την επόμενη δόση, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  6. Ρίχνουμε την παρμεζάνα, πιπέρι και αλάτι (με φειδώ, γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ρυζοκεφτέδες

  1. Βρέχουμε την παλάμη μας, βάζουμε 1 κουτ. της σούπας ρύζι και το πιέζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της παλάμης.
  2. Στο κέντρο βάζουμε 1 κουτ. γλυκού κιμά και κλείνουμε τη χούφτα μας. ώστε να τυλιχτεί το ρύζι γύρω από τον κιμά και να δημιουργηθεί ένα μπαλάκι.
  3. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Βάζουμε τις κροκέτες σε σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξουν.
  5. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε άλλο τα αυγά και σε τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  6. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Περνάμε τους ρυζοκεφτέδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τελευταία από τη φρυγανιά, και τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  8. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών