30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς έξι πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 200 ml το καθένα.
  2. Σχίζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια το γδέρνουμε, είτε με τη λάμα του μαχαιριού είτε με ένα κουτάλι, για να μαζέψουμε τα σποράκια του.
  3. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το ρύζι, τα σποράκια της βανίλιας, το κλωναράκι και το αλάτι και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι.
  6. Το μείγμα θα είναι κρεμώδες και πηχτό.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το κλωναράκι της βανίλιας από το μείγμα.
  8. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
  9. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την καστανή ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν εντελώς.
  10. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή στη σχάρα.
  11. Τα ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 20 λεπτά.
  12. Στο κέντρο θέλουμε να είναι μαλακή η πουτίγκα.
  13. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και τα πασπαλίζουμε με μία κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη.
  14. Καίμε τη ζάχαρη με το φλόγιστρο, όπως κάνουμε με την κρεμ μπριλέ.
  15. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, ψήνουμε τις κρέμες (με τη ζάχαρη στην επιφάνειά τους) στην ψηλή θέση του φούρνου, στο γκριλ, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών