30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το τραβάμε από τη φωτιά 2 λεπτά πριν από το τέλος του βρασμού που προτείνεται στο πακέτο και το στραγγίζουμε.
- Σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, την πράσινη πιπεριά (αν βάλουμε), το καρότο, τον αρακά.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά για περίπου 3 - 4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι, ρίχνουμε την πιπεριά Φλωρίνης και τις σαρδέλες και πιπερώνουμε. Αλατίζουμε, αν χρειάζεται.
- Επειτα από 3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα λαχανικά μας θα είναι κρατσανιστά.
- Προσθέτουμε τις ελιές και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, τον άνηθο και το ξύσμα.
- Περιχύνουμε τη ρυζοσαλάτα με το χυμό λεμονιού.
H ρετσίνα θα στεκόταν μια χαρά δίπλα σ’ αυτό το πιάτο. Διαφορετικά δοκιμάστε ένα χαρμάνι Ροδίτη με Σαββατιανό, ένα σκέτο Σαββατιανό ή μια μαλαγουζιά Μεσογείων.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.