ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοί του ΑλέκουΧοχλιοί μπουμπουριστοί του Αλέκου
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα σαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμο, πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Το νερό πρέπει να είναι κρύο, γιατί έτσι θα βγουν τα σαλιγκάρια από το κέλυφός τους και όταν το νερό ζεσταθεί θα ψηθούν και θα μείνουν έξω από αυτό και άρα θα είναι πολύ εύκολο να τα βγάλουμε μετά με το πιρούνι μας.
  2. Τα ζεματίζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν αφρούς. Επαναλαμβάνουμε το ζεμάτισμα όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν αφροί και βρωμιές (συνήθως 2 φορές ακόμη).
  3. Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια και, μόλις κρυώσουν λίγο, κόβουμε το κέλυφός τους (τον κοχλία στο πίσω μέρος) με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Και αυτό το κάνουμε για να βγαίνουν μετά πιο εύκολα.
  4. Είναι μια διαδικασία δύσκολη για όσους δεν το έχουν ξανακάνει - θέλει υπομονή. Ξεπλένουμε τα σαλιγκάρια να απομακρύνουμε τυχόν θραύσματα από το κέλυφος.
  5. Βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν λίγο και να γλυκάνουν.
  6. Ρίχνουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα σκορδοκρέμμυδα.
  7. Προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη, μέχρι να σκορπίσει το μπαχαρικό το άρωμά του.
  8. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1 - 2 λεπτά ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και νερό ίσα να καλυφθούν τα υλικά.
  9. Αλατοπιπερώνουμε και, μόλις κοχλάσει καλά το υγρό, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να μελώσει το φαγητό. Περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
  10. Ελέγχουμε κατά το μαγείρεμα και, αν το φαγητό έχει πολλά υγρά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα για να εξατμιστούν. Αν πάλι το φαγητό στεγνώσει νωρίς, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε κανονικά.
  11. Στο τέλος, αφαιρούμε τα μπαχαρικά, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και σερβίρουμε το φαγητό.

Μυστικά

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το αρχικό ζεμάτισμα των σαλιγκαριών να ξεκινήσει με κρύο νερό, για να βγουν από το κέλυφός τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών