Πέντε γυναίκες από τη Σμύρνη θυμούνται τι έτρωγαν εκεί

«Το σεκέρ παρέ το σέρβιρε η μαμά το απόγευμα σε φίλες που έρχονταν επίσκεψη για τσάι. Ο χαλβάς ήταν πιο καθημερινός, για την οικογένεια. Σε επίσημα τραπέζια και γιορτές σέρβιρε απαραιτήτως μπακλαβά ή γαλακτομπούρεκο. Τα πιο εύκολα σεκέρ παρέ ήταν για πιο ανεπίσημα τραπέζια και απογευματινές συναθροίσεις».

Θέλξη Μουζάκη

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
14 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 60

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το βούτυρο με την άχνη, με το φτερό, σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενωθούν με το μείγμα, το οποίο στο στάδιο αυτό ίσως μοιάζει ελαφρώς «κομμένο», αλλά δεν ανησυχούμε.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ή με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι η ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα μπισκότα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  7. Με τη ζύμη πλάθουμε μπαλίτσες με μέγεθος μεγάλου καρυδιού και διάμετρο περίπου 4 εκ. Τις πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας για να γίνουν ελαφρώς πλακέ και μπήγουμε στο κέντρο τις καθεμιάς από ένα αμύγδαλο ή φουντούκι.
  8. Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα σεκέρ παρέ σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν στο ψήσιμο.
  9. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 2 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  2. Βγάζουμε τα σεκέρ παρέ από τον φούρνο και, όπως είναι καυτά, τα περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι, μέσα στο ταψί.
  3. Τα αφήνουμε για όλο το βράδυ, να απορροφήσουν αργά αργά το σιρόπι και να κρυώσουν εντελώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών