20'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 3-4Διαδικασία
- Για το σφουγγάτο με μπάμιες και κολοκυθάκια ξεκινάμε καθαρίζοντας τις μπάμιες ως εξής :
- Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε περιμετρικά το κοτσανάκι τους, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και τις μπάμιες.
- Τις σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως.
- Ρίχνουμε το ξίδι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα τριμμένα κολοκύθια και την ντομάτα.
- Τα σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν κάπως τα υλικά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να γίνει από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντας με μια σπάτουλα).
- Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και την αφήνουμε να γλιστρίσει στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άψητη πλευρά της.
- Αν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε με το «γύρισμα» της ομελέτας, τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού 2-3 φορές με αλουμινόχαρτο (αν είναι πλαστικό) και βάζουμε για λίγο το τηγάεπιφάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η νεια.
- Συνοδεύουμε με, τυρί φέτα, σαλάτα και ψωμί της αρεσκείας μας ή με τηγανητές πατάτες, έχουμε ένα πλούσιο και χορταστικό καθημερινό μενού.
Μυστικά
Ο μόνος μπελάς της συνταγής είναι να καθαρίσουμε τις μπάμιες. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μπάμιες, που θα ζεματίσουμε πρώτα για 1-2 λεπτά και μετά θα σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν και να μαραθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπελοφάσουλα ή άλλα φρέσκα (ή κατεψυγμένα) φασολάκια της αρεσκείας μας.