Τα σ(κ)ιουφικτά είναι στριφτά ζυμαρικά, παραδοσιακά της Κρήτης, που τα βρίσκουμε σε καλά παντοπωλεία και σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά επιλέγουμε στριφτάρια ή βίδες, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Τα στραγγίζουμε.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρουν μία βράση, και τα αδειάζουμε στον κάδο μεγάλου πολυκόφτη.
  4. Προσθέτουμε το μισό νιώτικο κεφαλοτύρι (ή τη γραβιέρα), το καπνιστό τυρί και το κασέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Αδειάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 2 - 3 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
  6. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε τα μανιτάρια, το μαυροκούκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών