
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 8Για τη ζύμη σοκολατένιας βάφλας
Για την κρέμα σοκολάτα
Για τη σος σοκολάτα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε σοκολατένια βάφλα αρχικά βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί (50° C).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ρούμι.
- Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα.
- Αφήνουμε το χυλό για 30 λεπτά κατά μέρος να φουσκώσει λίγο και να ωριμάσει.
- Ψήνουμε τις βάφλες στο ειδικό σκεύος, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του.
Κρέμα σοκολάτα
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε πολύ κρύο νερό, για να μαλακώσει, και αφήνουμε κατά μέρος.
- Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και το γάλα σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε με τα χέρια για να στραγγίσει.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.
- Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ έως ότου γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι).
- Μόλις το σοκολατένιο μείγμα φτάσει στους 40° - 45° C (να το αισθανόμαστε χλιαρό στα χείλη), ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
- Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 1 ώρα).
Σος σοκολάτα
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
- Λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε 3 δόσεις, φροντίζοντας να ενσωματωθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επόμενη.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε μια βάφλα σε ένα πιάτο, από πάνω λίγη κρέμα σοκολάτα και περιχύνουμε με σος σοκολάτα.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 40.