Ζύμη σοκολατένιας βάφλας, κρέμα και σος σοκολάτας… Μια βάφλα για τους λάτρεις της σοκολάτας

1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη σοκολατένιας βάφλας

Για την κρέμα σοκολάτα

Για τη σος σοκολάτα

Διαδικασία

  1. Ζύμη: Βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί (50° C). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ρούμι. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα. Αφήνουμε το χυλό για 30 λεπτά κατά μέρος να φουσκώσει λίγο και να ωριμάσει. Ψήνουμε τις βάφλες στο ειδικό σκεύος, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του.
  2. Κρέμα σοκολάτα: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε πολύ κρύο νερό, για να μαλακώσει, και αφήνουμε κατά μέρος. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και το γάλα σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε με τα χέρια για να στραγγίσει. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος. Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ έως ότου γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι). Μόλις το σοκολατένιο μείγμα φτάσει στους 40° - 45° C (να το αισθανόμαστε χλιαρό στα χείλη), ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 1 ώρα).
  3. Σος σοκολάτα: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε 3 δόσεις, φροντίζοντας να ενσωματωθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επόμενη.
  4. Συναρμολόγηση: Βάζουμε μια βάφλα σε ένα πιάτο, από πάνω λίγη κρέμα σοκολάτα και περιχύνουμε με σος σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών