30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τους κεφτέδες
Για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μέτριους κεφτέδες, διαμέτρου περίπου 4 εκ.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο και «περνάμε» τους κεφτέδες από το αλεύρι, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε τους κεφτέδες σε δόσεις και τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Σάλτσα:
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ξίδι, την πάπρικα, τον κρόκο Κοζάνης, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τους κεφτέδες, σείουμε την κατσαρόλα να καλυφθούν από τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.