30'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Τεμάχια: 16Για τα βερίκοκα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για τα σουβλάκια κοτόπουλου με πάπρικα και ψητά βερίκοκα ξεκινάμε και χτυπάμε στο μούλτι το πορτοκάλι με τη σόγια, το λάδι και την πάπρικα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα.
- Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 8 - 12 ώρες).
- Την υπόλοιπη σος τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε 16 μικρά καλαμάκια (ή σε 8 κανονικά), τα αλατοπιπερώνουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί σε μονή στρώση και τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά (αν είναι φιλέτο από στήθος κοτόπουλου) ή περίπου 15 (αν είναι από μπούτι).
- Οταν είναι έτοιμα, ξεφουρνίζουμε και τα περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει.
- Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το δυόσμο και τη σερβίρουμε δίπλα στα σουβλάκια.
- Βερίκοκα (προαιρετικά): Σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζ. τσαγιού νερό που βράζει βάζουμε το κλαράκι λεβάντας ή δεντρολίβανου μαζί με τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο - αφήνουμε όμως το κατσαρολάκι με τη σάλτσα πάνω στη φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αν θέλουμε και μπορούμε, τραβάμε με προσοχή και αφαιρούμε τη φλούδα από τα ζεστά βερίκοκα.
- Βάζουμε τα βερίκοκα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τα λαδώνουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τα ψήνουμε στους 140° C για περίπου 20 λεπτά να καραμελώσουν.
- Τα ξεφουρνίζουμε και τα ραντίζουμε με το ελαφρύ σιρόπι.
- Τα σερβίρουμε ως εξής: είτε τα βάζουμε σε μια πιατέλα δίπλα στα σουβλάκια είτε τα βάζουμε σε ποτήρια (όπως αυτά του μαρτίνι της φωτογραφίας ή άλλα της αρεσκείας μας) και στηρίζουμε τα σουβλάκια στο χείλος του ποτηριού.
- Επίσης, μπορούμε να περάσουμε μερικά κομμάτια βερίκοκου στα σουβλάκια.