Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε…

10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το προσούτο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό και προσθέτουμε το μισό ζωμό ή νερό. Μαγειρεύουμε με σκεπαστή κατσαρόλα και μόλις εξατμιστούν τα υγρά, δοκιμάζουμε τον αρακά και, αν δεν έχει γίνει όσο τρυφερός μας αρέσει, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό ή νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν μείνει το μείγμα με το λάδι του, δοκιμάζουμε πάλι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό επιπλέον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο και να σωθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Μόλις γίνουν, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μείγμα της άλλης κατσαρόλας. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Συμβουλές
  2. Αν αγοράσουμε φρέσκο αρακά στο λοβό του, που είναι στην εποχή του από μέσα Απρίλη μέχρι τέλη Μαΐου, υπολογίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον τη διπλή ποσότητα (περίπου 1 κιλό), καθώς κατά το καθάρισμα θα έχουμε αρκετή φύρα.
  3. Αν δεν έχουμε ζωμό σπιτικό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα εύκολο και γρήγορο «τσάι» μυρωδικών στη χύτρα, βράζοντας κοτσάνια ή και ολόκληρα κλωνάρια από φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας με 1 δαφνόφυλλο, λίγους κόκκους μπαχαριού, 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 1 καρότο σε κομμάτια και όποιο άλλο λαχανικό μας βρίσκεται.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών