ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτραγάλια, το πρωτεϊνούχο σνακ και πώς να το απολαύσετεΣτραγάλια, το πρωτεϊνούχο σνακ και πώς να το απολαύσετεΤα βρίσκει κανείς σε όλα τα μικρά παντοπωλεία της Βόρειας Εύβοιας και της Χαλκίδας. Η Άννα Παππά-Πάνου θυμάται πως στραγάλια παλιά έφτιαχναν στις ονομαστικές γιορτές για κέρασμα, αντί για αμύγδαλα ή φυστίκια. «Έρχονταν τα παιδιά για τα “Χρόνια Πολλά” με σακουλάκια και τους δίναμε λίγα στραγάλια. Εγώ το συνεχίζω κι έρχονται τα παιδάκια και τους δίνω». Τονίζει πως τα στραγάλια θέλουν φλόγα. Στον οικιακό φούρνο γίνονται νόστιμα αλλά όχι τόσο όσο αν τα ψήσουμε σε φωτιά από ξύλα που τα κάνει πιο αφράτα και τους δίνει ωραία καπνιστή μυρωδιά και αφράτη υφή. Ιδανικά ψήνονται στο τζάκι, στην ξυλόσομπα ή στον ξυλόφουρνο. «Όλα γίνονται καλύτερα στον ξυλόφουρνο», λέει η Άννα. «Να βγάλεις ζεστό ψωμί απ’ τον ξυλόφουρνο και να του βάλεις πάνω φέτα πικάντικη, καυτερή, εκεί να δεις!»

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 35'

Υλικά

Βάρος: Για 1.500 γρ. στραγάλια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σπιτικά στραγάλια αρωματισμένα με βασιλικό, βάζουμε 1.500 γρ. ρεβύθια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά με κρύο, τρεχούμενο νερό.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με άφθονο νερό που να τα καλύπτει καλά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια μεγάλη πάνινη πετσέτα ή ιδανικά σε μια παλιά αλλά καθαρή βαμβακερή μαξιλαροθήκη.
  4. Την αφήνουμε για όλο το βράδυ μέσα στον νεροχύτη ή σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα βρεγμένα ρεβύθια νοτίζουν καλά, η μαξιλαροθήκη κι αυτή με τη σειρά της εμποτίζει τα ρεβύθια με όση υγρασία χρειάζονται για να μαλακώσουν, χωρίς να μουλιάσουν. Αν «παπαριάσουν» σε νερό, δεν ψήνονται.
  5. Την επομένη, ανακατεύουμε σε μια μικρή λεκάνη μαγειρική σόδα με αλάτι, σε ίσες ποσότητες (π.χ. από 250 γρ. το καθένα) και προσθέτουμε είτε 1 δισκάκι φύλλα βασιλικού είτε 2 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο βασιλικό.
  6. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό τόσο που να καλύψει το στεγνό μείγμα κατά 2-3 εκ. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, μέχρι η σόδα να διαλυθεί.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Απλώνουμε τα ρεβύθια στο μεγάλο ταψί του φούρνου και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  8. Βγάζουμε το ταψί, το σείουμε για να ανακατευτούν καλά τα ρεβύθια και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απαλά και ομοιόμορφα, περίπου άλλα 10 λεπτά.
  9. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αδειάζουμε σε άλλο ταψί, μικρότερο, και προσθέτουμε το υγρό μείγμα σόδας. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βασιλικό, τον αφαιρούμε. Το υγρό πρέπει ίσα που να καλύπτει τα ρεβύθια. Τα καυτά ρεβύθια απορροφούν το μείγμα, αφρίζουν, φουσκώνουν λίγο και αποκτούν ένα ανοιχτό, σχεδόν λευκό ή ανοιχτό γκρίζο χρώμα.
  10. Τα αφήνουμε για μόλις 30 δευτερόλεπτα και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από το υγρό. Τα απλώνουμε έπειτα σε ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο και, αν είμαστε σε καθαρή, εξοχική περιοχή, τα αφήνουμε στον ήλιο για 30-40 λεπτά, διαφορετικά μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να τα βλέπει απευθείας το φως του ήλιου.
  11. Τα συντηρούμε σε αεροστεγές δοχείο σε μέρος σκοτεινό, για να παραμείνουν αφράτα και τραγανά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών