ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαρπασίτικα κουλούριαΚαρπασίτικα κουλούρια
45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 30

Ζύμη

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τα σταφιδωτά του Δεκαπενταύγουστου ξεκινάμε από τη γέμιση μουλιάζοντας τις σταφίδες στο νερό για 1 ώρα.
  2. Τις σουρώνουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό για τη ζύμη.
  3. Πολτοποιούμε τις σουρωμένες σταφίδες στο μπλέντερ.
  4. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να κρατάνε λίγο (όχι να γίνουν σκόνη).
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
  6. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Ζύμη

  1. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη ρακή και το νερό από τις μουλιασμένες σταφίδες της γέμισης.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι
  4. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
  7. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
  8. μοιράζουμε τη γέμιση στα φύλλα.
  9. Κλείνουμε φτιάχνοντας τρία φραντζολάκια.
  10. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 40 - 45 λεπτά.
  11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά και τα κόβουμε σε φέτες, σαν παξιμαδάκια.
  12. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα.

Μυστικά

  • Τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για αρκετές μέρες.
  • Βάζουμε ό,τι ξηρούς καρπούς θέλουμε ή και τους παραλείπουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών