
45'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Υλικά
Κομμάτια: περίπου 30Ζύμη
Γέμιση
Διαδικασία
- Για τα σταφιδωτά του Δεκαπενταύγουστου ξεκινάμε από τη γέμιση μουλιάζοντας τις σταφίδες στο νερό για 1 ώρα.
- Τις σουρώνουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό για τη ζύμη.
- Πολτοποιούμε τις σουρωμένες σταφίδες στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να κρατάνε λίγο (όχι να γίνουν σκόνη).
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Ζύμη
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη ρακή και το νερό από τις μουλιασμένες σταφίδες της γέμισης.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι
- Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
- Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
- μοιράζουμε τη γέμιση στα φύλλα.
- Κλείνουμε φτιάχνοντας τρία φραντζολάκια.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο για 40 - 45 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά και τα κόβουμε σε φέτες, σαν παξιμαδάκια.
- Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα.
Μυστικά
- Τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για αρκετές μέρες.
- Βάζουμε ό,τι ξηρούς καρπούς θέλουμε ή και τους παραλείπουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.