45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 9Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε στριφτάρια γεμιστά με κολοκυθάκια και φέτα, αρχικά τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε, τα τρίβουμε απαλά με τις παλάμες μας.
- Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε 30 λεπτά, να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Στη συνέχεια, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ζύμη
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξίδι και περίπου 200 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ή λίγο λιγότερο).
- Ζυμώνοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
- Τη χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν στην επιφάνεια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.
Πιτάκια
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα ζύμης σε φύλλο όσο λεπτότερο μπορούμε, προσέχοντας να μη σχιστεί.
- Στην άκρη κάθε δίσκου βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Στρίβουμε το ρολό σε σαλίγκαρο και το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Λαδώνουμε τα στριφτάρια με πινελάκι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
- Σερβίρουμε, τα στριφτάρια γεμιστά με κολοκυθάκια και φέτα, χλιαρά ή όταν κρυώσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.