45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 18' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 43 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε, τα τρίβουμε απαλά με τις παλάμες μας και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε 30 λεπτά, να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  2. Στη συνέχεια τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας, τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξίδι και περίπου 200 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ή λίγο λιγότερο) ζυμώνοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
  3. Τη χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν στην επιφάνεια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.

Πιτάκια

  1. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα ζύμης σε φύλλο όσο λεπτότερο μπορούμε, προσέχοντας να μη σχιστεί.
  2. Στην άκρη κάθε δίσκου βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Στρίβουμε το ρολό σε σαλίγκαρο και το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Λαδώνουμε τα στριφτάρια με πινελάκι.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  4. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή όταν κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κολοκυθάκια

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών