ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι του Χριστόφορου ΠέσκιαΤα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι του Χριστόφορου Πέσκια

Σε όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν τα φασολάκια λαδερά αλλά στη Μάνη έχουν τα μυστικά τους όπως μας εξηγεί ο Χριστόφορος Πέσκιας: «Είναι στην ουσία ένα κονφί (σ.σ.: υλικά σιγοψημένα σε μεγάλη ποσότητα λιπαρής ουσίας, τεχνική γνωστή, μεταξύ άλλων, και στην ελληνική κουζίνα. Π.χ. ένα ελληνικό κονφί είναι το μανιάτικο σύγλινο), και αυτό είναι που τα γλυκαίνει, τα μελώνει και τα νοστιμεύει. Καλό είναι να τα σουρώσουμε προτού τα σερβίρουμε και να προσθέσουμε από πάνω ελάχιστο ωμό λάδι. Μην κάνετε όμως την κουταμάρα που έκανα κι εγώ παλιά και τα μαγείρευα χωρίς μπόλικο λάδι».

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα λαδερά φασολάκια της Μάνης αρχικά σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα φασολάκια σε 40 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο για περίπου 4 - 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, σοτάρουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο και το υπόλοιπο λάδι.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά.
  5. Ελέγχουμε γύρω στα 30 - 35 λεπτά και, αν δούμε ότι το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζουμε και βράζουμε τα φασολάκια ξεσκέπαστα μέχρι να μείνουν με το λάδι και την ντομάτα (χωρίς νερά).
  6. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
  7. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε.
  8. Για το σερβίρισμα μπορούμε να σουρώσουμε τα φασολάκια, για να φύγει το πολύ λάδι.

Μυστικά

Ταιριάζουν με φέτα ή όποιο άλλο λευκό αιγοπρόβειο ή κατσικίσιο τυρί μάς αρέσει (γίδινη φέτα, κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα, τσαλαφούτι κ.λπ.), ακόμα και με γιαούρτι ή τελεμέ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών