Τα βραστά αμπελοφάσουλα και γενικά τα βραστά χόρτα και λαχανικά με λαδολέμονο είναι, όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Πέσκιας, «σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Στο σπίτι μου είχαμε πάντα δίπλα μπόλικο ψωμί, κρεμμύδι ξερό σε φέτες, ντομάτα και μικρές καυτερές πράσινες πιπεριές.

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Τις ντομάτες τις κόβουμε όπως θέλουμε: για σαλάτα ή σε μεσαία ή μικρά καρέ ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  2. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5 - 6 λίτρα) που κοχλάζει, σε 2 δόσεις (γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και δεν θα βράσουν σωστά), για 6 - 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί και φέτα βαρελίσια, γιαούρτι ή κάποιο ξινοτύρι της αρεσκείας μας (κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, νιβατό).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών