45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
8 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το φτερό, έως ότου πετύχουμε μια λεία ζύμη.
  2. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε (με το σύρμα) το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλεσμένο φιστίκι έως ότου το μείγμα φουσκώσει.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμα και σταματάμε το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Συναρμολόγηση

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
  2. Στρώνουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
  3. Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση ζύμη εξέχει από αυτά.
  4. Απλώνουμε την κρέμα της γέμισης στο εσω- τερικό της τάρτας και αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες, να ξεκουραστεί – θέλουμε να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί στη γέμιση ειδάλλως θα ξεχειλίσει στο ψήσιμο.
  5. Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στη μέση. Τα τοποθετούμε σαν βεντάλια πάνω από την κρέμα, σκορπάμε και τα φιστίκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Φιστίκια

Συνταγές για Γλυκό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών