45'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
8 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το φτερό, έως ότου πετύχουμε μια λεία ζύμη.
- Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε (με το σύρμα) το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλεσμένο φυστίκι έως ότου το μείγμα φουσκώσει.
- Προσθέτουμε το αυγό, χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμα και σταματάμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
Συναρμολόγηση
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
- Στρώνουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση ζύμη εξέχει από αυτά.
- Απλώνουμε την κρέμα της γέμισης στο εσω- τερικό της τάρτας και αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες, να ξεκουραστεί – θέλουμε να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί στη γέμιση ειδάλλως θα ξεχειλίσει στο ψήσιμο.
- Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στη μέση. Τα τοποθετούμε σαν βεντάλια πάνω από την κρέμα, σκορπάμε και τα φυστίκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.