ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χορτοπιτάκια ανεβατάΧορτοπιτάκια ανεβατά
Παλιά, το γλυκό ήταν μια σπάνια υπόθεση για τις αγροτικές οικογένειες της Εύβοιας. Μία φορά την εβδομάδα έφτιαχναν προζυμένιο ψωμί ζυμωμένο στη σκαφίδα, για όλη την οικογένεια. Από τη ζύμη αυτού του ψωμιού κρατούσαν στην άκρη ένα μικρό μέρος και το έπλαθαν σε μακρουλά μπαστουνάκια που τα τηγάνιζαν σε καυτό λάδι και τα σέρβιραν ζεστά, περιχυμένα με πετιμέζι. Συχνά, για χόρταση, τα γέμιζαν με κατσικίσιο τυρί. Το προζύμι τα έκανε κρουστά και πεντανόστιμα, αλλά σήμερα τα φτιάχνουν με απλό σταρένιο αλεύρι για ψωμί. Το πετιμέζι ήταν ένα απαραίτητο άρτυμα και η Καίτη Μανωλοπούλου, στην ταβέρνα «Η Αριστέα» στα Γιάλτρα, μου εξηγεί ότι το χωριό φημιζόταν για τα σταφύλια του.

20' προετοιμασία
40' τηγάνισμα
45' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Κομμάτια: 8

Διαδικασία

  1. Για τα τηγανοκούλουρα, ανακατεύουμε σε ενα μεγάλο μπόλ το νερό με τη μαγιά και το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μη λασπώνει. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο αλλά σχετικά μέτριο, να μην κολλάει, αλλά όχι ιδιαίτερα ελαστικό. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 45 λεπτά.
  2. Κόβουμε το ζυμάρι σε 8 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μπαλίτσα. Τα μισά κομμάτια τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας μακρόστενα, σαν μπαστουνάκια, με μήκος όχι πάνω από 12 εκ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τα υπόλοιπα κομμάτια τα πιέζουμε με την παλάμη μας να λεπτύνουν και να ανοίξουν όσο ένα πιατάκι του καφέ. Στο κέντρο καθενός βάζουμε από λίγο τυρί, κλείνουμε σε πουγκί ενώνοντας τις άκρες του ζυμαριού και το πλάθουμε ξανά σε μπαλίτσα, με το τυρί στο κέντρο της. Πιέζουμε ξανά κάθε μπαλίτσα να γίνει πλακέ.
  4. Σε ένα τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο, και πριν κάψει τηγανίζουμε πρώτα τα σκέτα, μακρόστενα ζυμαράκια, χωρίς τη γέμιση, σε δόσεις σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στο τηγάνισμα φουσκώνουν ελαφρά.
  5. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τα πιτάκια γεμιστά με το τυρί. Τα στραγγίζουμε και αυτά. Σερβίρουμε τα γεμιστά τυροκούλουρα όπως είναι και τα σκέτα περιχυμένα με λίγο πετιμέζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών