ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανόψωμο των ΑγράφωνΤηγανόψωμο των Αγράφων
35' προετοιμασία
1 ώρα τηγάνισμα
1 ώρα και 25' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για τη γέμιση (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αρβανίτικο τηγανόψωμο, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά 300 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  3. Τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ξαναφουσκώσει.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  5. Αν θέλουμε κάποια τηγανόψωμα γεμιστά, ανοίγουμε μια μπαλίτσα ζύμης, βάζουμε στο κέντρο της λίγη φέτα, κλείνουμε πάλι σε μπαλίτσα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο λίγο πιο μικρής διαμέτρου.
  6. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 εκ. ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε κάθε τηγανόψωμο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να ροδίσει.
  7. Σερβίρουμε τα τηγανόψωμα σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη, ή περιχυμένα με πετιμέζι ή μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών