Στο νησί το λένε τυρόπιτα και είναι ένα αφράτο κατακίτρινο ψωμί, με ζαφορά και τυρί, τυλιγμένο σε φύλλο! Τη συνταγή μάς έδωσε η κ. Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, εξαίρετη Αναφιώτισσα μαγείρισσα.

30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 4 μικρά καρβέλια

Για τη «γέμιση» (ζύμη ψωμιού)

Για το φύλλο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το Αναφιώτικο τυρόψωμο, διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης σε 250 ml χλιαρό νερό και τον αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στην άκρη (μπορούμε να το αφήσουμε και ένα ολόκληρο βράδυ, έτσι το χρώμα και η γεύση του θα είναι πιο έντονα).

Φύλλο

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και σταδιακά 5-6 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. (Προσοχή, γιατί μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο αλεύρι ή νερό.)
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη για το τυρόψωμο.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (ή σε ένα μπολ με μια κουτάλα) ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το γάλα και το νερό με τη ζαφορά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά (η ζύμη δεν βγαίνει σφιχτή, είναι κάτι ανάμεσα σε ζύμη ψωμιού και κέικ).
  3. Ρίχνουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
  4. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι για το φύλλο σε 4 κομμάτια.
  6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο διαμέτρου όσο ένα μεγάλο πιάτο του φαγητού.
  7. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου τη ζύμη ψωμιού, μοιράζοντάς την ισόποσα με μια κουτάλα που έχουμε βρέξει ώστε να μην κολλάει η ζύμη πάνω της.
  8. Διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο και αφήνοντας τη ζύμη στο κέντρο ξεσκέπαστη.
  9. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον γλυκάνισο.
  10. Τακτοποιούμε τα τυρόψωμα στο ταψί.
  11. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά, να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  13. Ψήνουμε τα τυρόψωμα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών