ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανικά τουρλού κατσαρόλας, αλλά σε στρώσειςΛαχανικά τουρλού κατσαρόλας, αλλά σε στρώσεις Φαγητό απλό, οικείο και ιδιαίτερα αγαπητό στους Ρομά: είναι μελιτζάνες, πιπεριές Φλωρίνης και κρεμμύδια, μαγειρεμένα σε διακριτές στρώσεις. Η μεγάλη ιδιαιτερότητά του είναι ο τρόπος που κόβεται η μελιτζάνα, «για να γίνει πιο νόστιμη», σύμφωνα με τη Βασιλική Δημητρίου, που μας το ετοίμασε. Η κοπή αυτή λέγεται «τσινγκιαρντό»: η ψίχα της μελιτζάνας κόβεται μόνο κατά μήκος, σε λοξά μακρόστενα και μυτερά κομμάτια που θυμίζουν λάμες μαχαιριού – «τσουρέι» στην τσιγγάνικη γλώσσα σημαίνει «μαχαίρι». Το «ζουμί» που συναντάμε στον τίτλο από αρκετές ρομανί συνταγές είναι ένδειξη ότι πρόκειται για φαγητό ζουμερό, σαλτσάτο.

 

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τσουρεάκι ζουμί, αρχικά κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και στη συνέχεια, με κοφτερό μαχαίρι, τις κόβουμε κατά μήκος, αλλά με λοξές, «στραβές» τομές, έτσι ώστε κάθε κομμάτι να είναι ακανόνιστα μυτερό.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα μισά κρεμμύδια και πάνω τους τις κομμένες μελιτζάνες.
  3. Συνεχίζουμε με τη σειρά με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τα λιωμένα ντοματάκια, τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε!
  6. Σείουμε έντονα το σκεύος μερικές φορές, μέχρι το υγρό να φτάσει μέχρι τον πάτο και να απλωθεί όμορφα παντού.
  7. Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, όσο χρειάζεται ίσα για να καλύψει τα υλικά, σείουμε ξανά την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες.
  9. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε, το τσουρεάκι ζουμί, χλιαρό και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και ψωμί ή πίτες μπαζλαμάτσα.

Ένα ρωμαλέο ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών