ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανιά με χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάριαΤηγανιά με χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια
30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: για 4 «βρώμικα»

Για τα σουτζουκάκια

Για το «βρώμικο»

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια (κιμάς, σκόρδο, ρίγανη, κύμινο, ψωμί, αυγό, 40 ml λάδι και αλατοπίπερο), τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια και πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σουτζουκάκια χωρίς να τα αλευρώσουμε, ανακατεύοντας, με ξύλινη κουτάλα, περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. Προσθέτουμε τα ντοματάκια (ή τα ντοματίνια) και το κύμινο και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά.
  4. Βάζουμε και το σπανάκι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πέσει λίγο ο όγκος του και να «μαραθεί».
  6. Αφήνουμε στην άκρη.
  7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε ένα-ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), μοιράζοντας ανάλογα και το λάδι (70 ml) κάθε φορά.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  9. Σε ένα μεγάλο ταψί μεταφέρουμε με μια σπάτουλα τα αυγά μάτια και γύρω τους «τακτοποιούμε» τα σουτζουκάκια, το σπανάκι και την ελάχιστη σάλτσα τους.
  10. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  11. Μεταφέρουμε τα «βρώμικα» σε πιατέλες (ή σε πιάτα μοιράζοντας τα υλικά) και τα σερβίρουμε ζεστά, με φρυγανισμένο ψωμί.

Μυστικά

Αν έχουμε σαγανάκια για φούρνο, μπορούμε να μοιράσουμε τα υλικά και να τα φτιάξουμε ατομικά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Το ήξερες αυτό; Ετσι ονοµάζεται στην καθοµιλουµένη το φαγητό που σερβίρεται στις καντίνες έξω από γήπεδα και συναυλιακούς χώρους ή σε πλατείες για τους πεινασµένους ξενύχτηδες. Το όνοµα προκύπτει µάλλον από την αµφίβολη ποιότητα των χρησιµοποιούµενων υλικών αλλά και τις συνθήκες υγιεινής σε αρκετές από τις εν λόγω καντίνες. Πρόκειται συνήθως για σάντουιτς µε λουκάνικα, αλλά η κατηγορία «βρώµικα» περιλαµβάνει ακόµα και σουβλάκια. Εδώ ο σεφ µας δίνει εξευγενισµένες, «σπιτικές» εκδοχές που σερβίρονται στο πιάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών