20'
προετοιμασία
15' τηγάνισμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'
Υλικά
Τεμάχια: 12Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις κροκέτες από γιουβέτσι αρχικά ρίχνουμε σε ένα πιάτο τη φρυγανιά ή την πολέντα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τα αυγά.
- Ψιλοκόβουμε το κρέας από το γιουβέτσι σε όσο πιο λεπτά κομμάτια μπορούμε.
- Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μαγειρεμένο κριθαράκι, τα τριμμένα τυριά, το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτ. σούπας από τη φρυγανιά ή την πολέντα.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει και να πλάθεται ευκολότερα.
- Το βγάζουμε, πλάθουμε περίπου 12 κροκέτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ίσιο πιάτο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 1 εκ. από τον πυθμένα
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρώς.
- Παίρνουμε μία-μία τις κροκέτες και τις περνάμε πρώτα από το αυγό και στη συνέχεια από την πολέντα.
- Τις τινάζουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε ανά τέσσερις.
- Δεν βάζουμε όλες τις κροκέτες στο τηγάνι, ακόμη κι αν χωράνε άνετα, γιατί θα ρίξουν τη θερμοκρασία του λαδιού και, αντί να τηγανιστούν, θα «βράσουν» και θα κομματιαστούν
- Τις τηγανίζουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά από την άλλη.
- Στραγγίζουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με βραστά λαχανικά.
Μυστικά
Υπόλοιπο γιουβέτσι γκρατινέ σε 5 λεπτά. Βάζουμε τα περισσεύματα από γιουβέτσι (ή σκέτο βρασμένο κριθαράκι ή άλλα ζυμαρικά) σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό, λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα και κάποιο ψιλοκομμένο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας (ή ξερό τριμμένο) και ανακατεύουμε καλά. Σκορπίζουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυρί για μακαρόνια και το γκρατινάρουμε για 4 - 5 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 58.