ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και ΑγιωργίτικοΓιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο
20' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις κροκέτες από γιουβέτσι αρχικά ρίχνουμε σε ένα πιάτο τη φρυγανιά ή την πολέντα.
  2. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τα αυγά.
  3. Ψιλοκόβουμε το κρέας από το γιουβέτσι σε όσο πιο λεπτά κομμάτια μπορούμε.
  4. Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μαγειρεμένο κριθαράκι, τα τριμμένα τυριά, το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτ. σούπας από τη φρυγανιά ή την πολέντα.
  5. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει και να πλάθεται ευκολότερα.
  6. Το βγάζουμε, πλάθουμε περίπου 12 κροκέτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ίσιο πιάτο.
  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 1 εκ. από τον πυθμένα
  8. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρώς.
  9. Παίρνουμε μία-μία τις κροκέτες και τις περνάμε πρώτα από το αυγό και στη συνέχεια από την πολέντα.
  10. Τις τινάζουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε ανά τέσσερις.
  11. Δεν βάζουμε όλες τις κροκέτες στο τηγάνι, ακόμη κι αν χωράνε άνετα, γιατί θα ρίξουν τη θερμοκρασία του λαδιού και, αντί να τηγανιστούν, θα «βράσουν» και θα κομματιαστούν
  12. Τις τηγανίζουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά από την άλλη.
  13. Στραγγίζουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με βραστά λαχανικά.

Μυστικά

Υπόλοιπο γιουβέτσι γκρατινέ σε 5 λεπτά. Βάζουμε τα περισσεύματα από γιουβέτσι (ή σκέτο βρασμένο κριθαράκι ή άλλα ζυμαρικά) σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό, λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα και κάποιο ψιλοκομμένο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας (ή ξερό τριμμένο) και ανακατεύουμε καλά. Σκορπίζουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυρί για μακαρόνια και το γκρατινάρουμε για 4 - 5 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 58.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών