Οι Πολίτες έχουν τα τσατάλια όπως οι Θεσσαλονικείς – και όχι μόνο– έχουν τα κουλούρια. Είναι αλμυρά, τραγανά σαν μπισκότα, που τα τρώνε για πρωινό ή δεκατιανό και τα σερβίρουν και στο κεντί, το απογευματινό τσάι ή καφέ, μαζί με τυρί, παστουρμά και διάφορα γλυκά.
30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: για περίπου 1.500 γρ.Διαδικασία
- Για τα τσατάλια (αλμυρά κουλούρια) ξεκινάμε και λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
- Μόλις είναι χλιαρό, τρίβουμε μέσα και διαλύουμε τη μαγιά.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Την πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 15 εκ. και λίγο πιο λεπτά από δάχτυλα.
- Τα ενώνουμε ανά τρία σε οβάλ σχήμα, δηλαδή βάζουμε ένα μπαστουνάκι στο κέντρο και τα άλλα δύο δεξιά και αριστερά, ενωμένα στις δύο άκρες.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους.
- Τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.