ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑλμυρά μάφινς με κολοκύθα και δυόσμοΑλμυρά μάφινς με κολοκύθα και δυόσμο

Οι Πολίτες έχουν τα τσατάλια όπως οι Θεσσαλονικείς – και όχι μόνο– έχουν τα κουλούρια. Είναι αλμυρά, τραγανά σαν μπισκότα, που τα τρώνε για πρωινό ή δεκατιανό και τα σερβίρουν και στο κεντί, το απογευματινό τσάι ή καφέ, μαζί με τυρί, παστουρμά και διάφορα γλυκά.

30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 1.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για τα τσατάλια (αλμυρά κουλούρια) ξεκινάμε και λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
  2. Μόλις είναι χλιαρό, τρίβουμε μέσα και διαλύουμε τη μαγιά.
  3. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια.
  4. Την πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 15 εκ. και λίγο πιο λεπτά από δάχτυλα.
  5. Τα ενώνουμε ανά τρία σε οβάλ σχήμα, δηλαδή βάζουμε ένα μπαστουνάκι στο κέντρο και τα άλλα δύο δεξιά και αριστερά, ενωμένα στις δύο άκρες.
  6. Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους.
  7. Τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών