ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαντίν μπουτού κεφτέ ή κεφτέδες «μπούτι της γυναίκας»Καντίν μπουτού κεφτέ ή κεφτέδες «μπούτι της γυναίκας»

Το όνομα aυτής της σαλάτας συνδέεται με τις γυναίκες κιρκασιανής προέλευσης, από τον Καύκασο, που ήταν φημισμένες για τη σπάνια ομορφιά τους. Λέγεται πως κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι γυναίκες αυτές που αιχμαλωτίζονταν στα χαρέμια του σουλτάνου έφερναν μαζί και τη συνταγή του τόπου τους. Με τις επιρροές που δέχτηκε στη διάρκεια των χρόνων και με τις ανάλογες προσαρμογές, η συνταγή έφτασε στα χέρια της Ειρήνης Χαρδαλή, που την μοιράστηκε μαζί μας.

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 6-8 μερίδες ως μεζές

Για τη σάλτσα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την κοτοσαλάτα τσερκέζ ταβού, ξεκινάμε βράζοντας σε άφθονο νερό το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο ή το σέλερι, το καρότο, τις δάφνες, τους κόκκους πιπεριού και το αλάτι, για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει.
  2. Στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό. Ξεχωρίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
  3. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ψωμί και το χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστεί. Προσθέτουμε λίγο λίγο όσο ζωμό χρειάζεται, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα πηχτό όπως περίπου μια σκορδαλιά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πηχτή κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα σκεύος σερβιρίσματος, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με την πάπρικα και, όπως είναι καυτό, περιχύνουμε το τσερκέζ ταβού. Γαρνίρουμε με τα καρύδια και τον μαϊντανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών