Οι Χιτάνος είναι οι Ροµά της Ισπανίας. Έχουν ιστορία πολλών εκατοντάδων χρόνων και σηµαντικό ρόλο στον πολιτισµό της χώρας. Υπάρχουν διάφορα πιάτα σαν αυτό που ακολουθεί και παραδοσιακά ονοµάζονται «όγια χιτάνα» (olla gitana), που σηµαίνει «τσιγγάνικη κατσαρόλα». Γιατί ονοµάστηκαν έτσι παραµένει µυστήριο, αλλά είναι γεγονός πως ξεχωρίζουν για τη νοστιµιά τους.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνουµε το µισό σκόρδο και το µισό κρεµµύδι και τα αφήνουµε να τσιγαριστούν για 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθούν. Προσθέτουµε τα φασόλια και ρίχνουµε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα φασόλια. Αυξάνουµε τη θερµοκρασία για να πάρουν µία βράση και ύστερα χαµηλώνουµε το µάτι και τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 50 λεπτά ή ώσπου να µαλακώσουν αλλά να µη λιώσουν.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C.
  3. Παράλληλα, σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά τη µισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι που έχουν περισσέψει για 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθούν. Ρίχνουµε τα µπαχαρικά, το δεντρολίβανο, την πιπεριά και ανακατεύουµε για 3-4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και 350 ml  νερό και δυναµώνουµε τη φωτιά για να πάρουν όλα µαζί µία βράση. Αποσύρουµε από τη φωτιά και µεταφέρουµε το όλον σε βαθύ ταψί ή γάστρα. Προσθέτουµε τα φασόλια µαζί µε το ζουµί τους, τη γλυκοπατάτα,άλλα 200 ml νερό και ψήνουµε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να γίνει η γλυκοπατάτα. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το ψαρονέφρι για περίπου 3-4 λεπτά, από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές. Το προσθέτουµε στο ταψί µαζί µε τα σέσκουλα και το αλατοπίπερο, ανακατεύουµε απαλά και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 20 λεπτά, ή µέχρι να µαλακώσουν όλα τα υλικά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών