Στη Κίμωλο οι ντόπιοι για την τυρένια τους χρησιμοποιούν ζυμάρι ανεβασμένο με προζύμι. Οι λάτρεις των πικάντικων τρίβουν μέσα στη γέμιση και λίγη γυλωμένη μανούρα, να γίνει η τυρένια πιο πικάντικη.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα και 5' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στη μισή ποσότητα του χλιαρού νερό μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το μείγμα της μαγιάς και όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα.
  5. Ζυμώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι για να ξεφουσκώσει.
  6. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο 45 x 50 εκ. και πάχους περίπου 4 χλστ. και το απλώνουμε στη λαμαρίνα.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και την απλώνουμε ομοιόμορφα, αφήνοντας περιμετρικά κενό περίπου 5 εκ.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου και καλύπτουμε μέρος της γέμισης. Ετσι, το κέντρο της τυρένιας θα μείνει ξεσκέπαστο και το τυρί θα ξεροψηθεί σε αυτό το σημείο.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ώστε να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών