30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
11 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 2 φραντζόλες
«Προζύμι»
Ψωμί
Διαδικασία
«Προζύμι»
- Για να ετοιμάσουμε την τζιαπάτα ξεκινάμε από το προζύμι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 8 ώρες.
Ψωμί
- Για να ετοιμάσουμε την τζιαπάτα, σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το 1/2 κουτ. ξηρής μαγιάς με το νερό.
- Προσθέτουμε το προζύμι και το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά τα 2 φλιτζάνια από το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το εξάρτημα για τις ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή ζύμη.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 3-5 λεπτά.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και αδειάζουμε τη ζύμη (θα είναι ελαφρά κολλώδης και μαλακή).
- Πασπαλίζουμε με λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη απαλά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και να απορροφήσει το αλεύρι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.
- Φροντίζουμε να μη ζυμώνουμε έντονα για να διατηρηθεί ο όγκος και οι χαρακτηριστικές τρύπες που έχει η τζιαπάτα.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 2 παραλληλόγραμμες φραντζόλες και τις βάζουμε στο ταψί, σε απόσταση τη μία από την άλλη.
- Τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φουσκώσουν, για περίπου 40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στη λειτουργία του αέρα.
- Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα.
- Ξεφουρνίζουμε την τζιαπάτα και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.